Admin
  -  
Acum 138 zile
16 Feb 2020
„Felul în care un popor își gestionează resursele poate fi comparat cu decizia unui om asupra propriului său corp.”

Traducerea: Ioana Petre
Regia: Catinca Drăgănescu
Compoziție muzicală și sound design: Cristian Vieriu
Compoziţie vocală şi aranjament coral: Diana Dolcan
Concept vizual: Interior8
Light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu
Asistență scenografie: Cristian Gătina

Tânăra regizoare Nadia Studer lucrează febril la ultimul ei proiect. Este vorba despre un film documentar pe tema exploatărilor miniere din Columbia şi a abuzurilor comise de corporaţiile multinaţionale prelucrătoare de cărbune. Păduri tăiate ilegal, sate relocate forţat şi demonstraţii de violenţă extremă tulbură frecvent viaţa localnicilor distrugând mediul şi comunitatea. Pentru a dovedi asta ȋnsă Nadja are nevoie de un martor dispus să rupă secretul legat de coopererarea dintre grupul minier şi grupările paramilitare din zonă. Lucrurile devin cu atât mai dificile cu cât tatăl Nadjei este chiar CEO-ul acestei corporaţii. Iar viaţa din Columbia este foarte diferită de cea din Elveţia.

Distribuţia:
Nadja – Ioana Cheregi, Crina Andriucă, Roxana Fânaţă, Adriana Vaida
Erik – Ciprian Vultur
Simon – Andrei Stan
Alvaro – Andrei Gîjulete
Diego – Cătălin Mareş
Corul - Carmen Frăţilă, Raluca Mara, Romul Moruţan

„Textul dramaturgului elveţian Dominik Busch frapează prin actualitate aducând în discuţie teme ca abuzul economic, exploatarea sau distrugerea mediului. Piesa este un veritabil thriller psihologic despre lumea – junglă de azi şi morala duală care o domină.

Deşi se vorbeşte despre exploatările miniere din Columbia şi efectele imperialismului economic, tema este extrem de reprezentativă şi pentru România. Fie că vorbim despre tăierile ilegale de păduri - cazuri ca Roşia Montană, Certej sau Pungeşti - este evident că şi noi ne aflăm în ipostaza de a opta (ca societate) care sunt valorile care ne reprezintă. Legea celui mai puternic ca şi concept articulat de filozoful englez John Locke spune că cel puternic are tendinţa de a se considera stăpân peste cel slab, ceea ce i-ar da dreptul de a profita sub orice formă de pe urma acestuia odată ce l-a cucerit. Ne reprezintă această idee? Pe noi de aici? Pe noi europenii? Pe noi cetăţenii planetei? Sau altfel spus, mai general: ne pasă de unde şi cu ce preţ uman vine aurul necesar funcţionării telefoanelor noastre mobile? Şi până la urmă ce are valoare mai mare: viaţa umană sau progresul economic? Viaţa umană sau adevărul? Mai există lucruri exclusiv bune sau exclusiv rele? Şi în astfel de situaţii gri, la ce te raportezi când alegi? Interesului personal? Răului celui mai mic? Profitului? Progresului? Interesului celui mai puternic? Moralei? Cărei morale?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le adresează spectacolul. Mi-ar plăcea să cred că e un exerciţiu provocator de teatru al conştiinţei, o invitaţie la luciditate şi empatie împachetată într-un spectacol – orchestră.

Concentrată în jurul perspectivei Nadjei, povestea se desfăşoară în faţa noastră sub forma unui colaj cinematografic. La graniţa dintre teatru şi film, „Legea celui mai puternic” propune spectatorilor o experienţă teatrală inedită, o călătorie palpitantă printr-un univers puternic senzorial, un poem muzical menit să incite imaginaţia publicului şi să provoace la dezbatere.”
Catinca Drăgănescu


Duminică 16 februarie, ora 19.00 - Premieră, abonamente „Ștefan Mareș” și Premium.
Marți 18 februarie, ora 17.00 - abonament „Mihai Eminescu”
Joi 20 februarie, ora 19.00 - abonament „Radu Sas”

➡Informații și bilete: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6, telefon: 0261712106
0
0
Distribuie
 Abonati-va la newsletter pe mail sau mobil
 Adauga harta pe website-ul tau

Filtre harta
x
+